Vejarbejde Assetmanagement 531X150

Billigere og bedre veje i Haderslev Kommune

H.P. Geils medspiller i administrationen, Vej-og Parkchef Heine Risom, har sammen med rådgiverne fra Grontmij beregnet vedligeholdelsesefterslæbet for vejene i Haderslev Kommune til 400 mio. kr., som altså er det beløb, der skal til for at bringe vejene i økonomisk optimal stand.

»Der er en meget bred enighed om, at vi skal rette op på vejene i kommunen, men der er også bred enighed om, at vi ikke har SÅ mange penge,« siger Heine Risom med et smil.
Funktionsudbuddet koster 5 mio. kr. årligt, og Heine Risom vurderer, at det under halvdelen af, hvad det ville koste kommunen at fortsætte med at reparere på vejene, som det er sket hidtil. Vejen bliver altså bedre for færre penge, og kommunen er nu i gang med at forberede et partneringudbud for vejene i byerne, så alle kommens 1300 km asfaltveje bliver vedligeholdt optimalt. Besparelser er store, men også for embedsmændene i kommunen er den forudgående proces det mest bemærkelsesværdige:

»Processen har været rigtig god. Politikerne har været aktive hele vejen, og vi føler, at der er en bred politisk opbakning og forståelse for, at vejene skal rettes op, at vi ikke har mulighed for at gøre det selv, og at denne beslutning derfor er den rigtige,« påpeger Heine Risom.
I forbindelse med udarbejdelsen af udbudsmaterialet har der været indsamlet og opdateret helt nye vejdata i både 2011og 2012. Dataene skal nu blot vedligeholdes fremover efter en fastlagt plan.

»Det forbedrede datagrundlag og de meget præcise serviceønsker og kravspecifikationer, som er blevet udarbejdet i samarbejde med politikerne, er med til at give os en skarpere pris, fordi entreprenøren ved nøjagtigt, hvilken opgave han skal løse,« påpeger Heine Risom, der dermed er helt enig med sin samarbejdspartner blandt politikerne om, at forberedelse og korrekte data er alfa og omega.

Bookmark and Share
Vejarbejde Assetmanagement 226X180

Bjarne Bylov Jensen
Bjarne Bylov Jensen
Afdelingschef for PMC Salg & Marked
+45 8228 1435
bjarnebylov.jensen@sweco.dk